Fler kvinnor än män studerar på folkhögskolan - Birkagården följer trenden.

Deltagare i foajén på Birkagårdens folkhögskola. Foto: Elliot Wennerberg

Antalet kvinnliga deltagare på folkhögskolan ökar enligt en ny rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB). Samtidigt minskar antalet män. Samma utveckling går att se på Birkagårdens folkhögskola i Stockholm.

SCB:s rapport visar hur antalet deltagare på folkhögskolan ökat med 18 procent de senaste 5 åren. Både antalet och andelen kvinnliga deltagare har ökat samtidigt som andelen tjejer som tar gymnasieexamen är högre än killar.

På Birkagårdens folkhögskola var andelen kvinnor och män lika för 6 år sedan. Könsfördelningen har de senaste åren förändrats efter att andelen kvinnor ökat gradvis, till cirka 58 procent idag. Ökningen beror på att allt fler kvinnor söker till skolan.

- Tjejer kanske är lite bättre på att kommunicera med studievägledare och få hjälp att hitta hit. De kanske också, i högre grad, söker och behöver det folkhögskolan har att  erbjuda, säger Karin Ekstrand, studievägledare på Birkagårdens folkhögskola.

Varför antalet kvinnor som söker till folkhögskolan ökat, och antalet män minskat, är ännu oklart. Fördelningen ser man också bland deltagare i kontakt med skolpsykologen på Birkagården, där 63 procent är tjejer.

- En grej man generellt brukar prata om är att tjejer ofta är bättre på att ta hjälp. De vågar söka sig till hjälp och vägledning, vågar berätta om saker de tycker är svårt. Killar, generellt sett, kan hamna i den här machokulturen - att man ska vara tuff och klara sig själv. Då kanske man inte söker efter olika hjälpinsatser, säger Sofia Nöjd, skolpsykolog på Birkagårdens folkhögskola.

Genusnormer, menar både Ekstrand och Nöjd, delvis kan förklara könsfördelningen. Det är vanligare bland kvinnor att söka vägledning och hjälp. De hamnar därför oftare i kontakt med folkhögskolan. 

Skillnaden ser man också i de högre studierna. Enligt SCB är 61 procent av universitetsstuderande i Sverige kvinnor, samt 62 procent av dem studerande på komvux, och nästan två tredjedelar på folkhögskolan.

- Det är ju fler killar som inte går ut gymnasiet, så det borde vara fler unga killar som finns i systemet. Det kanske är lite lättare att fånga upp en ung tjej som inte blir klar med gymnasiet, säger Ekstrand.

Statistiken kastar ljus på en växande grupp män i samhället utan en gymnasieexamen som således saknar behörighet till vidare studier. Samtidigt minskar också antalet män som kompletterar för vidare studier. Könsfördelningen inom utbildningssektorn har alltid varit en grundläggande aspekt gällande jämställdhet, utbildningspolitik och arbetsmarknad.

Elliot Wennerberg
elliot.wennerberg@birkagarden.fhsk.se