MINSKAD LÄSNING BLAND UNGA

Minskad läsning bland unga. Text: Jonathan Lindqvist Bild: Squarespace

Enkät på Birkagårdens folkhögskola visar att 40 procent av deltagarna inte läser någon form av skönlitteratur alls på fritiden. Något enligt forskning kan leda till stora konsekvenser.

Läsningen och bokförsäljningen har minskat bland unga vuxna de senaste åren. I genomsnitt hade 34 procent av ungdomar, åldrarna 16 och uppåt, inte läst någon bok alls mellan 2018 och 2019 enligt SCB. Detta är ett fenomen som gradvis ökar hos unga idag. I PISAs undersökning 2018 om 15-åringars kunskaper inom bland annat läsförståelse så ligger 18 procent av eleverna under den så kallade basnivån som är grundläggande för läsförståelsen och fortsatt lärande.

i Lärarstiftelsens rapport, Ett läsvänligt hem, är vikten av läsning avgörande för utvecklingen av ungas kognitiva förmåga, något som både förbättrar elevernas koncentrationsförmåga och ordförråd. Saker som är viktiga för att elever ska klara sin skolgång.

Läsning har dessutom bevisats minska den vardagliga stressen, något som ofta inte nämns i debatten. I en studie på Sussex universitet såg man att läsning även har en positiv inverkan på att sänka stressnivåerna. Enligt Dr David Lewis kan det reducera stress med upp till 68 procent.

- Att försvinna i en bra bok är den ultimata avslappningen, berättar han i en intervju med The Telegraph. Han förklarar också hur läsningen stimulerar kreativiteten och får en att glömma omvärlden.

“Lätt att tappa fokus”

I en enkät som ungefär hälften av deltagarna på Birkagården tog del av rapporteras det att 40 procent inte läser någon skönlitteratur alls på fritiden. Detta är högre än genomsnittet som enligt Lärarstiftelsens rapport visar att bland 18- åringar ligger runt 14 procent.

-Jag är inte ett dugg förvånad, Jag blir chockad av den bristande läsförståelsen. Säger Hanna Schött, svensklärare på Birkagården

En faktor för det minskande läsandet bland unga som oftast tas upp är den ökade skärmtiden. Att ständigt vara uppkopplad och med lätt tillgång till information gör att vi blir överstimulerade, något som går ut över vår läsning.

-Det vanligaste problemet är distraktioner från omgivningen. Det är lätt att tappa fokus när det finns oändliga möjligheter för annat på till exempel sin telefon, skriver en anonym deltagare från Birkagården i enkäten.

Skolans åtgärder

 Skolan har en viktig roll i att fånga in unga för läsning. Hanna berättar om hennes utbildning till svensklärare och hur fokuset på läsning ser ut i teorin. 

-Jag vet inte ifall jag tyckte att de hade en jättetydlig hållning hur man ska jobba med läsning. Däremot visade de lite strategier. Inte mycket om didaktik och hur man ska bedriva lektioner, berättar Hanna Schött.

I praktiken är det väldigt svårt att jobba med läsning i skolan eftersom det är ett så tidskrävande moment

- Ibland kan det vara svårt att känna att man hinner stanna upp och gräva djupt för det är den här stressen att hinna med allt. Då är det också det här att man vill ge alla tid att läsa och ta till sig. Det är svårt att ha hänsyn till allas takt samtidigt 

 Skolbiblioteken är också en viktig del av läsandet för deltagare men också för att minska samhällsklyftorna. Miljön hemma skiljer sig drastiskt mellan elever och tillgången av läsning varierar beroende på föräldrarnas utbildningsnivå. 

- När man har blandade deltagare så är bibliotek superviktigt för att få bort klyftorna. Kommer du från ett läsande hem så sannolikheten att du blir läsande mycket större, på så sätt hjälper skolbiblioteken till genom att bara existera.

Däremot har många skolbibliotek avskaffats. Enligt regeringens nya beslut ska det från och med 2025 vara lag på att alla elever ska ha rätt till ett skolbibliotek. 

-Det är jätteviktigt med skolbibliotek men också att ha kunnig personal i biblioteken som kan hjälpa lärare och elever, uttrycker Hanna


Jonathan Lindqvist
jonathan.lindqvist@birkagarden.fhsk.se
Publicerad 26 januari 2024

Ämnen i artikeln

SCB (2021-11-01) Var tredje person läser aldrig böcker på fritiden, https://www.scb.se/hitta-statistik/redaktionellt/var-tredje-person-laser-aldrig-bocker-pa-fritiden/ hämtad 2023-10-10.

Torbjörn Tenfält publicerad i Vi lärare (2024-06-13) Ny rapport: Läsningen minskar drastiskt ju äldre eleverna blir, https://www.vilarare.se/grundskollararen/lasning/ny-rapport-lasningen-minskar-drastiskt-ju-aldre-eleverna-blir/ hämtad 2023-10-11.

Regeringens skrivelse (2021-03-24) Barn och ungas läsning, https://www.regeringen.se/contentassets/83baa2be54344a508317cbd4738c1058/barns-och-ungas-lasning-skr.-20202195.pdf hämtad 2023-10-09.