LINA SKOGLUNDS RESA TILL BIRKAGÅRDEN

Text: Jonathan Lindqvist I Foto: Jonathan Lindqvist I Publicerad 2024-01-26 I Lästid: 8 minuter

Många ser bara en skola, andra ser det som en chans för en ny start. Intervju med Lina Skoglund om hur hon hamnade på Birkagårdens folkhögskola

Sättet hon uttrycker sig på  påminner mig väldigt mycket om ett citat från Pippi: "Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert”. Även fast citatets egentliga ursprung är debatterat så tycker jag att den beskriver Lina perfekt. 

Lina Skoglund, 25 år gammal, och är en deltagare på Birkagårdens folkhögskola. Lina bor idag som hon säger “ensam med mig själv” i en lägenhet utanför Västberga. 

-Jag växte upp i Årsta och gick i Årstaskolan. Där har jag bott där hela min uppväxt. Det var lite som att bo i en småstad. 

På vilket sätt var det som att bo i en småstad?

-Det var som att alla känner alla. På gatan jag bodde på kände alla föräldrarna varandra och de brukade ha fester och umgås. Skolan jag gick på var ändå hyfsat stor och jag hade mycket vänner och nära personer jag umgicks med. 

Berätta lite om din tid i skolan

-Det var viktigt att vara duktig för mig. Viktigt med att komma ihåg saker och att komma i tid. Jag la väldigt mycket energi på att passa in. 

-Jag är väldigt lik min pappa och jag tror att det speglade sig i skolan. Han är väldigt duktig på att ta till sig saker. Komma i tid och att strukturera. Pappa är väldigt rak, ja och nej. Rätt eller fel. Vi fungerar nog lite på samma sätt.

Din mamma då?

-Om jag är lik min far utåt så är jag väldigt lik min mamma inåt. Hon har olika nivåer, mer känslostyrd. Till skillnad från pappa gick mamma inte ut gymnasiet utan studerade på folkhögskola senare i livet.

Lina gick naturlinjen på Kärrtorps gymnasium i södra Stockholm. Hon beskriver sin tid där “som en bergodalbana”. Första året beskriver hon positivt med både bra betyg och närhet med vänner. I slutet av första året började omständigheterna förändras. Alla i hennes närhet bytte skola eller hoppade av. Lina blev tvungen att göra detsamma men det blev inte lättare för det. Hon berättar om sin tid på den nya skolan.

-Jag tror det blev för mycket med att skapa en ny trygghet. Att börja i en ny skola där alla redan hade sina grupper blev för mycket. Hjärnan kunde inte hinna med alla nya intryck. 

Hinna med alla intryck… hur menar du då?

-Idag vet jag att jag har adhd men det visste jag inte då. Ser jag tillbaka nu och hade vetat det hade det kanske varit annorlunda. 

Annorlunda hur?

-För mig var det mest att kunna hantera skolan när det sker saker utanför. Att inte kunna stänga av. Det tog bort mycket av min energi och min koncentration. 


“Jag kände mig udda i huvudet”. Lina pratar väldigt öppet om hennes motgångar hon stött på pågrund av sin diagnos. 


-Jag försökte ändå alltid bete mig rätt. Försökte begränsa mig. Att inte prata för högt eller ställa konstiga frågor. Att inte vara den jag är. 

Finns det någon lärdom från den här tiden som du tar med dig?

-Den främsta lärdomen jag har tagit med mig från det här är att lyssna på min egen kropp och ifall kroppen säger ifrån är det ingen idé att fortsätta trycka undan det. 

-Hela har gjort att jag har bättre självförtroende efter att jag tagit mig ur det. Jag känner mig stolt över mig själv och jag mår bättre av att ha ett liv som fungerar.

Det är här i intervjun vi tar en paus. Klockan är ungefär lunchtid och jag befinner mig i en av Birkagårdens lokaler. Lina och jag går i samma klass, däremot sker Intervjun via länk. Lina sitter i vardagsrummet i sin lilla lägenhet strax utanför Stockholm.

Bortsett från bullret av Sveavägens dagliga hets står Birkagårdens lokaler tyst. Linas muntra blick lyser upp skärmen, hennes glada ton sätter liv i de tomma korridorerna. Tomheten som fanns är inte längre kvar. Som den sista pusselbiten blir helheten ofärdig utan henne. Vi diskuterar livet och skolan. Lina berättar om ett av hennes kärleksproblem, jag sitter tyst och nickar. Ett ämne som dessvärre inte kommer att tas upp i intervjun.

Jonathan Lindqvist
jonathan.lindqvist@birkagarden.fhsk.se
Publicerad 26 januari 2024

-Jag brukar säga att mitt mål i livet är bara att må bra. Jag vet inte hur livet ser ut om fem år men det tar jag på vägen dit. Berättar Lina Skoglund vid frågan om hennes blick mot framtiden. 

Vi drar igång igen och Lina börjar med att berätta om hennes tid efter gymnasiet. Hon berättar om sina många tidsbegränsade anställningar hon hoppade emellan innan hon tillslut landade på ett jobb på en klädagentur. Där blev hon kvar i över ett år. 

-Jag insåg att bara för att jag inte klarade av gymnasiet så är jag inte dum och jag tycker att det är kul att jobba med människor. Jag var väldigt blyg i gymnasiet men kände mig mer som mig själv nu. 

Vad fick dig att vilja gå tillbaka till skolan?

-Jag hade tänkt på folkhögskola ett bra tag. Mamma hade tipsat och hon hade bra erfarenheter. Jag satt på mitt jobb och kände att jag var klar där. 

- Jag ville lära mig nya saker. Plugga vidare och bli bra på något. Jag vill bygga en karriär i något som jag verkligen tycker är kul, men också utmanande. Något kreativt, sen vad det är vetefan. 

Då hittade du Birkagården?

-Precis, jag satt och kollade på folkhögskolor på nätet och Birkagården dök upp. Jag tänkte bara kör och skickade in min ansökan.

-Det gick så fort, jag samlade ihop motivationen och gick på intervjun. Allt kändes rätt i tiden, allt kändes rätt. Tänkte bara att här vill jag gå, jag tror inte ens att jag sökte till en annan skola.

Vad var skillnaden nu jämfört med förut när du gick i skolan?

-Mitt självförtroende och min självbild. Jag är mycket mer säker med mig själv idag. Känner att jag inte behöver få folk att älska mig eller passa in hela tiden. 

Hur var din inställning de första dagarna?

-Jag gick in i det ganska öppet, det blir vad det blir. Det kanske går bra ändå, det här klarar jag nog!