Vad säger vetenskapen om studiemotivation?

Vad är det som gör att man har bättre eller sämre studiemotivation? Det här är vad vetenskapen säger om vilka tankesätt som främjar, eller hämmar vår förmåga att upprätthålla den. Inte minst kan detta vara till hjälp för den som själv kämpar sig genom plugget.

Många deltagare upplever stora svårigheter när det kommer till studiemotivation. Skolmyndighetens statistik visar att varannan elev som studerar på gymnasial nivå känner en brist på motivation — kombinera detta med andra psykiska eller praktiska svårigheter och konsekvenserna blir överväldigande.

Vad är det som gör dig omotiverad? I en studie vid University of Texas uppger forskare Veronica X. Yan och Lisi Wang (2011) att den största faktorn för elevers studiemotivation är deras behärskningsmål. Detta innebär att studieframgång har att göra med ditt eget mindset och målsättningen med studierna.

I studien jämför man personer med ett så kallat statiskt- (orörligt) kontra dynamiskt (rörligt) mindset och hur detta leder till mer, respektive mindre funktionella förhållningssätt till lärande. Det grundläggande budskapet är att en motivation som bygger på målet att behärska ett ämne är mer hållbar jämfört med en motivation som bygger på prestation. Innebörden av detta är att strävan efter att lära sig nya saker väger tyngre än strävan efter höga betyg när det kommer till en framgångsrik studiemotivation.

Hur påverkar man sitt mindset? En början är att reflektera över hur en själv fungerar och om det finns inställningar man kan börja ifrågasätta, menar Yan och Wang. Tänk dig att du har fått ett bra betyg, eller gott omdöme för en särskild uppgift: vilken typ av beröm ger du dig själv? Jämför inställningen: "Toppen, jag måste vara duktig på det här ämnet!” med “Toppen, jag måste ha jobbat hårt med det här!”. Vilken av de två citaten talar för ett dynamiskt mindset? Svaret är det sistnämnda. Målet är alltså att fokusera på utveckling, mer än prestation.