Ökade studieomkostnader väcker frågor bland Birkagårdens deltagare
I september 2024 höjde Birkagårdens folkhögskola sina studieomkostnader per termin från 950 kr till 1150 kr, en ökning på 200 kr. Ett beslut som har skapat diskussion och frågor bland deltagarna. Rektor Lars Kling förklarar de bakomliggande orsakerna till höjningen.
Foto: Riksbank.se
Brist på information om vad pengarna faktiskt används till har lett till spekulationer bland deltagarna. Vissa tror att dessa extra pengar bland annat har använts för att finansiera det nya kylskåpet i lärarrummet. En deltagare på Birkagården som vill vara anonym berättar att det var hennes första tanke när kylskåpet rullade in.
- Vilket det säkert inte var, men eftersom de inte har sagt något så tror man ju det.
Rektor Lars Kling bemöter påståendet och medger att kommunikationen kring detta kan förbättras. Han betonar hur viktigt det är att skolan ger tydlig information och försäkrar att han ska ta till sig deltagarnas synpunkter.
Många deltagare på Birkagården anser att motiveringen till höjningen av studieomkostnaden är otydlig.
- Jag tycker inte att det finns någon tydlig anledning till varför avgiften har höjts. Jag hade velat veta vad de extra pengarna går till, även om det bara beror på inflationen, uttrycker en annan deltagare som vill vara anonym. Hon berättar också att hon försökt hitta information kring höjningen, utan framgång. Flera andra deltagare delar samma uppfattning.
Tillbaka till intervjun med Kling. Han förklarar att skolan utgick från att alla deltagare var medvetna om vad pengarna används till. Han nämner att informationen borde finnas på Birkagårdens webbplats, men att det då hade uppstått ett missförstånd.
- Det går alltid att vara tydligare! Säger han skämtsamt men uttrycker samtidigt förståelse för situationen.
Bakgrunden till höjningen
Kling berättar att Birkagården har haft samma pris för studieomkostnaden i över 10 år. Sedan 2020 har inflationen drivit upp kostnaderna för fika och annat material, som pengarna går till. Han nämner att om alla faktorer bakom höjningen hade räknats noggrant, skulle höjningen på 200kr troligtvis blivit dubbelt så stor.
Vid frågan om de har övervägt andra lösningar istället för att höja studieomkostnaden svarar Kling att det inte har diskuterats. Han tillägger spontant att alternativet hade varit att minska antalet studiebesök och ta bort jul- och sommaravslutningar, något han anser försämrar skolans kvalitet.
Trots att höjningen kan kännas påtaglig för deltagarna menar Kling att den är nödvändig för att möta skolans ökade kostnader och samtidigt behålla kvaliteten och det utbud som skolan erbjuder.
Publicerad 31/01/2025
Linnea Grenmark
linnea.grenmark@birkagarden.fhsk.se